flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комітет Верховної Ради України підтримав пропозиції АССУ стосовно внесення змін до КПК України

25 квітня 2017, 15:10

   Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримав проект Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо розгляду кримінальних проваджень колегією суддів»№4546. Даний законопроект був ініційований народними депутатами за пропозиціями ГО «Асоціація слідчих суддів України». 

АССУ зверталась до всіх народних депутатів, як до суб’єктів законодавчої ініціативи ще у липні 2016 року. 

  Законопроектом пропонується внести до статті 31 КПК України зміни, відповідно до яких розгляд кримінальних проваджень в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше десяти років, здійснюватиметься колегіально у складі трьох професійних суддів лише за клопотанням обвинуваченого. За відсутності клопотання це провадження розглядатиметься суддею одноособово. 

 На думку голови АССУ Сергія Чванкіна, дані зміни дадуть змогу суддям пришвидшити розгляд кримінальних проваджень, що позитивно вплине на права сторін та на роботу судів України в цілому. 

Асоціація слідчих суддів України неодноразово наполягала на тому, щогостра необхідність таких змін в теперішній час виникла у зв’язку з тим, що у судах першої інстанції утворилася неймовірна кількість колегій з трьох професійних суддів з розгляду кримінальних проваджень по злочинах, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, що може привести у недалекому майбутньому з огляду на зріст рівня злочинності до неможливості розгляду кримінальних проваджень у продовж розумних строків. 

У зв’язку з цим, судді звертаються до апеляційних судів для визначення підсудності кримінальних проваджень іншим судам.

Вищевказані труднощі притаманні усім судам України.

         Разом з тим, на думку членів ГО «Асоціація слідчих суддів України»,кримінальні провадження по злочинах, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, може розглядати суд у складі одного професійного судді, який здійснює кримінальне провадження одноособово.

До набрання чинності КПК України 2012 року кримінальні справи вказаної категорії судді розглядали одноособово, і лише за клопотанням підсудного – колегією суддів.

Запропоновані зміни були ретельно обговорені на нарадах, круглих столах Асоціації слідчих суддів України, в якому брали участь широке коло суддів різних судів України, із широким залученням юристів – прокурорів, адвокатів, юрисконсультів, працівників поліції, науковців тощо.

 

Необхідність запровадження таких змін підтримана колективами суддів багатьох судів першої інстанції, серед яких Шевченківський, Печерський, Голосіївський, Подільський районні суди м.Києва, Арцизський, Саратський, Котовський, Великомихайлівський, Болградський, Березівський районні суди Одеської області, Корабельний, Центральний районні суди м.Миколаєва та інші. 

Проти таких змін не заперечували Адміністрація Президента України, уповноважений Верховної Ради України з прав людини та Міністерство юстиції України. 

Члени АССУ ще раз наголошують на важливості ухвалення даного законопроекту та сподіваються на його ухвалення.