flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Указ Президента України про призначення суддів Верховного Суду

13 листопада 2017, 14:49

Відповідно до Указу Президента України глава  держави призначив 113 нових суддів ВС.

Як зазначено в Указі, Президент призначив суддів відповідно до ч. 5 ст. 126, ч. 1 ст. 128 Конституції України та ст 80 і 81 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Документ датовано 10 листопада 2017 року.

Згідно з Указом Президент призначив на посади суддів ВС у Касаційний адміністративний суд 28 осіб, у Касаційний господарський суд - 29 суддів, у Касаційний кримінальний суд - 28 суддів і у Касаційний цивільний суд - 28 суддів.

У суботу, 11 листопада, відбулась урочиста церемонія складення присяги новими суддями Верховного Суду. У церемонії взяв участь Президент України Петро Порошенко. Він наголосив, що новий Верховний суд вперше сформований на основі конкурсу - безпрецедентного та унікального, відкритого і прозорого. Кожний четвертий суддя оновленого Верховного суду, за його словами, адвокат чи науковець, і вони матимуть шанс побудувати нову систему правосуддя в Україні, керуючись українськими законами та європейськими стандартами.

Вища рада правосуддя протягом 14-25 вересня 2017 року розглянула 120 матеріалів щодо внесення подання Президентові про призначення на посади суддів Касаційного господарського, Касаційного адміністративного, Касаційного кримінального, Касаційного цивільного судів у складі Верховного суду.

29 вересня 2017 року Вища рада правосуддя ухвалила внести подання Президентові про призначення 111 кандидатів на посади суддів касаційних судів у складі Верховного суду. Водночас ВРП відклала розгляд матеріалів щодо семи кандидатів на посади суддів ВС. Причинами цього стали нерозглянуті дисциплінарні провадження стосовно чинних суддів; наявність дисциплінарних скарг, які потребують перевірки до вирішення питання призначення кандидатів на посади; надходження звернень щодо кандидата, які потребували додаткового вивчення.

Під час засідання 9 листопада Вища рада правосуддя розглянула питання щодо внесення подання Президентові про призначення ще трьох суддів. Таким чином, станом на 9 листопада Вища рада правосуддя ухвалила рішення внести подання Президентові про призначення 114 кандидатів на посади суддів ВС.